Úředník hovado

17.06.2011 09:16

Tak mě zas něco jednou naštvalo tak se chci podělit:

Čtrnáctiletá Sandra marně žádá z Austrálie o pomoc české úřady:

Sandřin boj začal na začátku letošního roku, kdy odjela na soudem nařízenou návštěvu do australského Sydney za svým otcem a jeho matkou. Její otec ale zrovna v té době uspěl u odvolacího soudu, který bleskově rozhodl o tom, že tehdy třináctiletá dívka zůstane v Austrálii ne na měsíc, ale už napořád. Od té doby Sandra, která po ročním pobytu v péči matky v Praze chodila do školy, našla si tu přátele a zlepšil se i její zdravotní stav, začala prostřednictvím elektronické komunikace volat o pomoc.

„Já už jsem ztratila naději. A říkala jsem si, že když tam bude šťastná, tak nebudu ani nic podnikat. Ale pak mě samotnou překvapilo, jak začala sama bojovat. Psala své lékařce, do školy i ředitelce, která se už podruhé pokouší u soudu uspět s žádostí o nové prozkoumání poměrů. Sandra sama kontaktovala dokonce i ombudsmana, pražský magistrát i paní Irenu Divínovou, která ji má za Orgán sociálně právní ochrany dítěte (OSPOD ) v Praze 2 na starosti,“ řekla Právu matka Sandry Nora Chvojková.

To se ovšem Sandře tak trochu vymstilo, protože úřad, který by ji měl chránit a prověřovat, zda je o ni dobře postaráno, jako reakci zvolil kontaktovat rovnou otce. Tomu podle Sandry úřednice poradila, aby Sandru nepouštěl k internetu, a ona tak ztratila jedinou možnost, jak se dostat do kontaktu s lidmi v Česku.


„Mé podřízené vždy reagují na sebemenší problém nebo potřebu, se kterou nás dítě kontaktuje. Ale také je třeba zdůraznit, že přání dítěte a jeho pohled vždy nezobrazuje jeho opravdový zájem,“ řekla Právu vedoucí OSPOD Anna Chochulová. Na pochybení sociálních pracovnic v případu Sandry již upozornilo i ministerstvo práce a sociálních věcí.

Upřímně nevím jestli tahle ženská to má v hlavě v pořádku osobně jí nechal zlynčovat. Ale myslím,že se jí nestane vůbec nic. Tihle lidé za své chyby neplatí. (ona si vlastně nemyslý,že je to chyba ).

V úterý 14. června měla Sandra přiletět za matkou do Prahy na soudem nařízenou návštěvu, ale otec jí v tom zabránil.

Mnohé z elektronických dopisů jsou plné strachu. „Je to tu hrozný, řekla jsem tátovi, že uteču, ale on mi řekl, že když to udělám, tak mě zbije. Hrozně se bojím,“ dočetli se v další zprávě od Sandry její adresáti.

 

Zpět

Vyhledávání

© 1910 Všechna práva zahrazena.