Měnová reforma 1953

07.06.2018 12:09
Ve zprávách se často mluví o měnové reformě a trochu mi vadí, jak opět jednostraně se uvadí informace, naštestí dnešní doba  informuje i objektivně. To je hrozně důležité aby byla nezávislá media.
 
Měnová reforma měla odstranit rozpor mezi rostoucí kupní silou obyvatelstva a nedostatkem spotřebního zboží na trhu. „Hlavní účel reformy spočíval ve zrušení doposud trvajícího válečného přídělového systému zásobování obyvatelstva
Uskutečnění měnové reformy bylo - a zřejmě nejen z pohledu ideologie - „nejčistší“ cesto. Hospodářství došlo do stavu, kdy situaci patrně nebylo možné řešit jinak než tak drastickou měnovou reformou.
Úřední místa vyčíslila ztráty obyvatelstva na 14,6 miliardy Kčs. Chalupecký spočítal, že při určitém zjednodušení to odpovídá v dnešních penězích zhruba 90 miliardám korun.

"90 mě překvapilo v porovnání s jinými ztrátamy to zas není až tak velké číslo. Docela jsem zvědav až se bude mluvit o porevoluční době až do dneška jaké budou lítat částky "

Vedení KSČ vyzývalo komunisty, aby nenakupovali. Reforma tak nejvíc postihla ‚věrné‘, kteří stranu poslechli, úspory neutratili a při reformě o ně přišli. Někteří vysocí představitelé komunistické strany ovšem zvýhodněni byli – dostali výhodnější kurz. Šlo například o špičky bezpečnosti. Ale to se týkalo opravdu velice úzké skupiny lidí.
Kdo byl bohatší, kdo měl větší úspory, prodělal na tom mnohem více než chudý člověk.

 

Dnes funguje princip opačně. Čím bohatší tím možnější větší zisky.

 

Tímhle vypíchnutím pár bodů ze dvou článků nechci nic obhajovat. Jsem proti tomu co se stalo i jak hlavně reagovali na protesty. Doufám, že se situace nikdy opakovat nebude.

zdroj:

ekonomika.idnes.cz/menova-reforma-1953-listky-uspory-ksc-zlodejina-f4b-/ekonomika.aspx?c=A180601_405038_ekonomika_hm1

zpravy.idnes.cz/menova-reforma-1953-komuniste-historik-zdenek-jirasek-f96-/domaci.aspx?c=A180528_153511_domaci_kafi

 

Zpět

Vyhledávání

© 1910 Všechna práva zahrazena.